söndag 21 maj 2023

Sneda fönster

 Så är lilla vindsfönsteret färdigrenoverat och satt på plats. Nu är torpets alla fönster klara. Det tog sin tid men nu är det gjort.




Och ja, fönstret lutar! Det gör också köksfönstret under, fast åt andra hållet! 😉

Timmerstommen har satt sig genom åren och torpet är snett och vint på många ställen. 


Det blir lätt så på gamla hus. Titta bara på sista bilden från Borrarebacken utanför Örebro och fönsterraden som är allt annat än rak. Att försöka rikta upp och göra gamla hus vinkelräta gör ofta långt mer skada än nytta! Och då skulle även charmen gå förlorad.





fredag 19 maj 2023

Lilla gavelfönstret på vinden


Fönsterrenovering igen. Nu har turen kommit till lilla fönstret på vinden!

Fönstret är i ganska dåligt skick, men inte sämre än att det går att få bukt med. Glasen var kittade med jag vet inte vad. Det ser ut som 100-årigt tuggummi, kletat i mängd på både utsidan och insidan. Av de 9 fönsterglasen är bara 3 av den gamla tunna sorten.  

Hur gamla fönsterbågarna är, är svårt att veta. Det enda hörnbeslag som fanns kvar är av en typ som tillverkades från slutet av 1800-talet fram till 1920-talet. Fönstret borde ha satts in i samband med att man höjde huset med 5 stockvarv vid sekelskiftet 1900. Då panelades gavelröstet med uddkant och fönsterfodret utformades med lite blygsam snickarglädje! 





Tyvärr satt glasrutorna så hårt fast att 2 av de gamla glasen gick sönder, men det är smällar man får ta. Jag har gott om gammalt glas att låta skära nya rutor av. Glasen var i alla fall inte av den där riktigt gamla blåsiga och ojämna sorten! Lite får man vara glad för. 





Håller man glasrutorna bredvid varandra ser man tydligt skillnaden i tjocklek. Den tunnare är äldre och den tjockare är ett nyare glas.


När väl allt kitt var borttaget föll fönsterbågens alla delar ihop. Det myckna kittet och glasrutorna höll ihop hela konstruktionen. Av fönstret blev det ett litet plockepinn! Några delar är var så murkna att det måste lagas. Och fler hörnjärn behövde införskaffas. 



Och fint blev det när det väl kom på plats igen. Fönstret sitter snett men är inget jag tycker man bör rätta till.



torsdag 18 maj 2023

Bergslagskamin till torpet!

 Jag har varit och tittat på en Bergslagskamin! 

Den här typen av järnkamin var vanlig i traktens torpstugor. Och det har alldeles säkert funnits en bergslagskamin på Ryttarbacken också. Idag finns det ingen eldstad alls i rummet. Efter ett tidigare inbrott har det aldrig satts in någon ny kamin eller spis.

Skulle jag nu leta efter en ny kamin var ju drömmen att hitta en bergslagskamin tillverkad och stämplad Stadra, det bruk som mitt torp lydit under. 


Och så dyker kaminen upp! Ståtlig står den och väntar, med texten Stadra 1884 ovanför luckan. Vad mer kan man önska? Luckan framför eldstaden har rostat sönder och behöver dock ersättas eller lagas.





Ibland ser man Bergslagskaminer där röret gör en extra synlig böj utmed kaminens sida för att ge mer värmestrålning innan röret försvinner in i skorstensstocken. Så är det inte på den här kaminen men jag tycker det är bra. Annars tar kaminen lite för stor plats. En kamin som den här med rakt rör, kan ha anslutits fick jag lära, till en skorstensstock med fler vindlande rörsystem, ungefär som en i en rörspis. Allt för att kunna magasinera värme. Om det har varit så på Ryttarbacken lär jag nog aldrig få veta, men den kommer alldeles säkert att fungera bra ändå.