torsdag 30 juni 2022
Lupiner! Nåt att vara glad för?
Såpskurning
Jag har länge tvekat om vad jag vill göra med golven. Kanske måla eller fernissa, som på det gamla 1940-talsgolvet?
Men en klok instagramkompis sa att såpskurning aldrig kan bli fel eftersom man kan göra nästan vad som helst ovan på ett såpskurat golv.
Sagt och gjort! Nu är köksgolvet skurat 5 gånger med linoljesåpa (2,5 dl såpa till 5 liter vatten). Med kallt brunnsvatten har jag först fuktat golvet, skurat ihärdigt med såpvattnet med extra såpa på borsten, sköljt med kallvatten och torkat upp med mopp.
Jag har använt samma såpvatten till alla fem skurningar och skurat ganska vilt åt alla håll. Inte alls brytt mig om det här med fiberriktningen.
Träet har rest sig lite i ådringarna och blivit strävare. Jag tycker det blir vackert! Med handen känns det men inte om man går barfota. Då känns golvet mjukt och lent att gå på.
torsdag 23 juni 2022
Trädfällning i midsommartid
Midsommar och det växer så frodigt. Hundkäx, midsommarblomster, smörblommor och humleblomster.
Jag tar ner några av de mindre träden mellan stora björken och brunnen. Skulle tag bort några fler men de var så grova så det får anstå tills jag får mer ork. Men det som är borta är borta! Jag planerar att ta bort allt smått och alla granar så att de gamla björkarna kan få lite bättre utrymme. Jo, några videsnår vill jag behålla, inte minst för den biologiska mångfalden. Kanske det kommer upp något spännande när ljuset kommer ner till marken och näring frigörs efter fällning. En, hägg, olvon, hassel och rosenbuskarna kommer jag absolut att spara. Brakved och rönn kommer också att få finnas kvar i utkanten av tomten.
fredag 17 juni 2022
Köksgolvet klart!
Äntligen är köksgolvet klart! Det är ett standard furugolv med dimensionen 25 x 160 mm. Skälet till valet är faktiskt ekonomiskt. Material till kök och rum (32 m2) kostade 16 000 kr. Det golv som ersattes var lagt 1942 och de golvbrädorna var smala, som de var på 40-talet. I och för sig var brädorna i riktigt bra skick, men de var spikades hårt i sponten att det var omöjligt att ta upp dem i användbart skick.
Min teori är att det ännu äldre golvet, kanske från slutet av 1800-talet numer är innertak och de brädorna är 25 x 200 mm, så 160 mm bredd är ganska nära "originalet". Inget av de befintliga brädor som kan ha varit tak är kilsågade. Ett ännu äldre golv kan förståss har varit kilsågat, men det finns inget kvar av det.