onsdag 21 juli 2021

Stockar, virke och kvalité

Vi behövde som sagt byta flera syllstockar. När de gamla stockarna är borttagna får man tillfälle att studera dem lite närmare.
 

Man ser tydligt kärnveden i stockens mitt med sin avvikande färg dit rötan aldrig kommit. Jag blir nyfiken och räknar till närmare 90 årsringar. Helt fantastiskt!


Även om de nya stockarna (till höger) inte är av någon dålig kvalité ser man med blotta ögat vad glest det är mellan årsringarna. Den stocken kommer garanterat inte hålla lika länge som den gamla till vänster.

Men nytt virke behövs på fler ställen. När den gamla utbyggnaden nu är borttagen måste nytt fasadvirke sättas upp på stockväggens utsida. 


Jag har valt att köpa virket av en liten lokal såg i Bredsjö. Sågens ägare fäller egna träd i egen skog och sågar upp på beställning. Det känns så bra! Jag kan välja precis samma dimensioner som torpets ursprungliga panel. Väggpanelen har måtten 25 x ca 105 mm och locklisten 25 x 50 mm. Men väggpanelen har faktiskt lite olika bredd. Man tog ju vara på hela trädet och sågade så att man fick ut maximalt. Därför bad jag att få väggpanelen sågat i just lite olika bredder. Jag tycker att vi kommit väldigt nära originalet!

måndag 19 juli 2021

Fönstermåleri

Jag har fått så fin hjälp att måla fönsterbågarna på fönstren i rummet och köket. Men karm och fönsterfoder är ju kvar. Så nu är det dags för det!


Jag skrapar och skrapar. Färgen sitter som berget! Jag undrar så vad det kan vara för färg jag skrapar bort. Är inte färgens sprickbildning en tecken på att det är linoljefärg?


Jag tror och hoppas det! Men samtidigt får jag för mig att fönsterfodren är bytta sedan renoveringen år 1900? De borde har varit spikade med klippspik, precis som fasaden. Men det ser ut som modernare spik. 


När jag stryker ny linoljefärg på fondren ser jag att färgen är alldeles på tok för mörk! När man blandar för hand och bara ska blanda i 3% grön umbra är det inte lätt att pricka rätt. Jag gör många försök men till slut kan jag vara nöjd.


Att få nymålade fönster är ett riktigt lyft. Det blir så otroligt fint!

tisdag 6 juli 2021

Julisommar

Sommardag i juli och jag unnar mig att bara strosa runt. Funderar på hur det ska bli med allt.


Ibland tycker jag att det går alldeles för långsamt, men just idag är jag tacksam för att jag inte gör något arbete på torpet just nu. Jag känner att jag behöver lugn och ro, att bara vara ensam med huset, drömmarna och planerna.


Det är frodigt och grönt och solen silas mellan träden. Jag vill gärna hugga ur och släppa in mer ljus och värme, men tycker samtidigt att skuggspelen mellan ljus och skugga är vilsam.


Praktlysingen har tagit för sig rejält och täcker stora ytor. Men den är fin och är inte alls till besvär.



Genom fönstret lyser de gula blommorna så vackert i eftermiddagssolen och jag känner mig tacksam över att få ta hand om det gamla huset.

torsdag 1 juli 2021

Fler färgfunderingar

Syster och svåger är på besök och vi letar färgkoder till den gamla dörren. 

Färgkoder i alla ära men eftersom Riksantikvarieämbetet har givit ut det som kallas för "Kulturfärg - ett färgsystem för linoljefärg" bestämmer jag mig för att gå den vägen i stället. 


Jag plockar ihop en liten färgkarta till inhomhussnickerierna, som jag baserar på de färgrester jag hittat i torpet och på färger jag sett i andra gamla hus i närheten.

För att själv komma ihåg:
1. Tänkt färg till golvsockel som finns i ett torp i närheten, NCS 3020-R90B, ultramarin10% + svart 5% 
2. Färg till fönster- och dörrfoder enligt färgfynd i torpet, NCS 1505-Y20R, grön umbra 10%
3. Färg till pärlspont i kök, NCR 1010-Y20R, obränd terra 10%
4. Färg till dörr mellan veranda och kök enligt färgfynd, NCS 6010-R10B järnoxidbrun 25%
5. Komplementfärg, NCS 3030-R90B, kobolt 25% + svart 2% 
6. Komplementfärg till veranda, NCR 4050-Y80R engelskt rött 100%
7. Kompelemtnfärg till veranda, NCS 1020-Y20R järnoxidgul 10%
8. Färg till trösklar, NCS 8010-G90Y grön umbra 100% 
 

Färg är det också så att det räcker på de gamla stolarna syster har med sig! Dem målade jag koboltblå när jag var ung. Min mamma i sin tur målade dem grå och på mormors tid var de bruna! Varje generation har gjort sina färgval. Men kul är det att få tillbaka sina gamla stolar.


Jag passar också på att testskura golvproven jag tagit hem. Den övre plankan har legat obehandlad i solen. Den undre har jag såpskurat 5 gånger och den behåller sin vithet i solen. 

Jag provhäller också lite smutsvatten på den, för att se om det är lätt att ta bort spillmärken. Och ja, det är det! Bara skura med våt trasa så försvinner märket efter smutsvattnet. Såpan lägger sig alltså som ett skyddande skikt över träet och glad blir jag!